ambachten uitgelicht

Boeren Schilderkunst

In het verleden veelal in winter gedaan door boerinnen en vissersvrouwen als zij tijd over hadden. Alles wat zij voorhanden hadden en niet of nauwelijks werd gebruikt werd beschilderd en eventueel verkocht of geruild.

Boeren schilderkunst


Vlas spinnen

Korte beschrijving van de werkzaamheden die ik demonstreer op de ambachtenmarkt.Het vlas is een eeuwenoud gewas en levert ons naast heel veel andere zaken, ook het linnen. En de bewerkingen die het vlas nodig heeft om tot een linnen draad te komen, laat ik zien op de markt.
Het vlas wordt gebraakt, dit is er voor om het stro uit de stengel te verwijderen.
Na het braken gaat het vlas op de zwingelplank. Met de zwingelspaan bewerk je de bos vlas waardoor de korte vezels en strootjes e.d. er af vallen.
Daarna moet het vlas over verschillende hekels worden gehaald. Het hekelen is ervoor om het vlas zo fijn te kammen dat ik het mooi kan spinnen. Ik begin met een grove hekel en werk toe naar hoe langer hoe fijnere hekels. Bij een grove hekel staan de pinnen een eindje uit elkaar en hoe fijner de hekel hoe dichter de pinnen bij elkaar staan.
Wanneer het vlas genoeg gehekeld is, maak ik een zogenaamd vlasrokken die ik op het spinnewiel kan zetten en daaruit een draad kan spinnen op het vlasspinnewiel. Op dat moment heet het Linnen.